El català en el món educatiu

Avui el govern de Catalunya presenta un dictamen d'inconstitucionalitat contra el decret del govern de Madrid obligant a què hi hagi tres hores de castellà com a mínim a l'escola, i aquest debat em fa riure.
[@more@]

Avui el govern de Catalunya presenta un dictamen d'inconstitucionalitat contra el decret del govern de Madrid obligant a què hi hagi tres hores de castellà com a mínim a l'escola, i aquest debat em fa riure.

Sobretot per com ho porten a Madrid i alguns cavernaris a Catalunya. I és que sembla que el castellà estigui desapareixent de Catalunya, i ens van dient que estan discriminats perquè no poden utilitzar el castellà a Catalunya. Quina mentida més grosa.

 Només cal que vagin al pati d'una escola de Granollers i comprovin en quina llengua parlen els alumnes entre ells. Evidentment, que la inmensament majoritària és el castellà i els qui canvien de llengua quan parlen entre ells són els catalanoparlant. Aquest fet, el constato cada dia al meu IES, entre els companys d'altres escoles o amb els meus fills, que parlen castellà amb altres nens que només parlen el català a l'escola.

I quanta gent coneixen els dirigents del PP o de Ciutadans que no parlin el castellà i el dominin prou? Quin percentatge de catalans i catalanes no el coneix el castellà? Un 0 %. I wqusnt no coneixen prou el català? Molts, i no precisament nouvinguts, sinó que gent que porta molts anys a Catalunya i que no han après la nostra llengua.

Tercera constatació del fet lingüístic a Catalunya. A casa podem veure 28 canals amb TDT, i d'aquests només sis en català!!! Quan tindrem una llei que obligui a la igualtat real entre castellà i català en tots els àmbits. La defensa d'una llengua i una cultura és obligació de l'Estat del qual forma part sempre que estiguem en una democràcia consolidada. I això malauradament, és el que molts cops un es planteja.

 Crec que els versos que va fer Joan Maragall eren molt interessants, mostrant la incomprensió que patíem i patim . 

ODA A ESPANYA

Escolta, Espanya, -la veu d´un fill
que et parla en llengua – no castellana;
parlo en la llengua – que m'ha donat
la terra aspra:
en´questa llengua – pocs t'han parlat;
en l'altra massa.

Salva't, oh!,salva't – de tant de mal;
que el plô et torni feconda, alegre i viva;
pensa en la vida que tens entorn:
aixeca el front,
somriu als set colors que hi ha en els núvols.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El català en el món educatiu

  1. Tresinores diu:

    Aquest debat fa riue, sí, i plorar.

Els comentaris estan tancats.